"Éld át az uralkodók világát" (Ausztriai kirándulás)

„Éld át az uralkodók világát!” 

2017. július 21-22-23.


Három csodás nap, három kirándulási célállomás, a világ egyik legszebb látványossága, kellemes szállás, remek hangulat, életre szóló élmény.
Amikor a pályázat szakmai programját készítettük, engem nem kevesebb cél vezérelt, hogy a fejlesztés mellet a hozzánk járó gyerekek maradandó, életre szóló élményekben részesüljenek. Az Iránytű Tanoda legkiemelkedőbb eseményén vagyunk túl. Egy három napos kiránduláson, aminek a szállása Sopron mellett egy Fertőboz nevű kis faluban volt, s fő célja Ausztria fővárosa, Bécs, a Schönbrunni kastély csodás pompázatos vidéke volt. A három nap alatt - a teljesség igénye nélkül – első napon, ellátogattunk, Csopakra és Tihanyba, gyönyörködtünk a Balatoni panoráma szépségeiben, majd birtokba vettük a szállásunkat, s vacsora után mindenki nyugovóra tért. Második napunkon korán kelés várta a tanodásokat és indultunk is Bécsbe. A császári palotába betérve a Gyerekmúzeumban láthattuk és átélhettük hogyan is éltek a kis hercegek és hercegkisasszonyok, korabeli ruhákba beöltözve fotózkodott kicsi és nagy egyaránt, a legkülönfélébb pozíciókban. Délután beköszöntünk a világ legrégibb állatkertjébe, ahol kacsintottunk a fa tetején lustálkodó pandamacira, elmerengtünk a jégkorszaki világ rejtelmeiben és a Madagaszkár című mese egyik szereplőjének, Julien királynak a népes famíliájával is összefutottunk. Akinek maradt még ereje az felfutott a kastély parkjának tetejére, igazi filmbe illő képek színhelyének szülőhelyére, a monumentális Gloriette emlékműnél szemlélhette Bécs városának csodás panorámáját (nem minden napi látvány, amikor egy közel kétmillió lakosú császári város a lábaid előtt hever). Este a falu 300 lelkes lakosságát házibulival egybekötött táncversennyel zártuk. Harmadnapon a magyar főváros Budapest nemzetközi repülőterén álltunk meg. Különleges helyszín, különleges atmoszféra, a fel és leszálló óriásgépek látványa igazán magával ragadó és nem szokványos egy nyírségi gyermek számára. Utunkat a buszon „mini házibulival” zártuk, majd jött a szüleink ölelő karjába ugrás és a megnyugvás részükről, hogy minden rendben ment, hazaértünk! 
Elmondhatatlan, hogy mekkora örömet okozott nekem a tanodás gyermekek csillogó szemeinek látványa. Azt hiszem ezért érdemes volt dolgozni, s több mint fél éven át szervezkedni, (de mondhatjuk, hogy 2,5 év előkészítés volt, hiszen a pályázat megírása 2015 őszén volt). Egy igazán egybe forrt csapat kialakulása, egy rendkívüli, császári környezet átélése, megtapasztalása, (hiszen tudjuk, hogy sok családnak anyag helyzete miatt nincs lehetősége ilyen élmények nyújtására), szeretettejes közeg és rengeteg kaland jellemezte kirándulásunkat. Szinte egyöntetűen megfogalmazták számunkra a gyerekek, hogy ha lett volna lehetőőségük hetekig maradtak volna és az az igazság, hogy én is!! Bár a kirándulás véget ért, az élménye a szívünkben örökre megmaradt! 

Mesélhetnék még, hiszen volna mit, de most úgy érzem, hogy a több mint 370 csodálatos kép valóban önmagáért beszél!