Valami elkezdődött...

Valami elkezdődött…

Nagydolog készül a mi kis tanodánkban… Ahhoz hogy a készülőben lévő folyamatról teljes képet kapjunk, szükséges egy kis múltba történő visszatekintés. 2015.- év eleje környékén született meg a gondolat, Hajdu Zsolt szakmai vezetőnk részéről, mi szerint az akkori Komplex telep-program által működtetett tanodába járó gyermekek, pozitív irányú tanulási és életképességi motiválását a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium bevonásával, az ottani egyetemista hallgatók bevonásával képzelte el. Az együttműködés lényege röviden, a mélyről jövő hátrányos helyzetű roma fiatalok példamutató jelenléte a tanodás gyermekek között. Az ötletével megkereste Molnár Erzsébetet, a nyíregyházi szakkollégium vezetőjét, aki pozitív hozzáállásával elősegítette e minta projekt létrejöttét! Már akkor is érezhető eredményeket értünk el, mind a tanodások, mind az egyetemista hallgatók személyiségfejlődésben. 1 évig működtünk közösen, majd eredményeinket, ötleteinket magasabb szintre emeltük, s óriási megtiszteltetésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága fogadta ötletünket. A 2015.-év végén kiírásra került Tanoda projekt pályázati felhívásában a tanodát működtető szervezetek számára már kötelező feladatként jelent meg a roma szakkollégiumok bevonása országos szinten.

Ennyit az előzményekről, lássuk a jelent. Intézményünkben, ennek a „kellemes pályázati kötelezettségünknek” eleget téve, mint arról már korábban beszámoltunk, (Mentoraink; Mentoraink 3.0 című cikkeinkben is) aktívan bevonásra kerültek a nyíregyházi szakkollégisták. Bár azt mondhatjuk, hogy mindegyik hallgató különleges számunkra, akadt azonban egy személy közöttük, aki lassan igazi ingerré vált gyermekeink számára! Varga Ákos, elsőéves szociálpedagógus hallgató, aki nem mellesleg 12 éve versenyszerűen táncol! Ákost, ha mondhatunk ilyet, első látásra magával ragadta a tanodai munka. Gyermek szeretete már az első alkalmakkor is megmutatkozott, ám igazán nagyot csak 2.-3. velünk töltött alkalom után cselekedett! A közös kiránduláson megkérdeztük nincs-e kedve foglalkozni a mi gyermekeinkkel tánc oktatás terén? A lelkes fiatalúr azonnal igent mondott, s mi biztosítottunk is számára heti rendszerességgel lehetőséget erre. Immáron második hete jár önkéntesen hozzánk, salsa és cha cha cha tánc alapokat oktatva a gyerekeknek, nem titkoltan koreográfiát is előkészítve, mellyel a későbbiekben akár bárhol fel is léphetünk.

Azt hiszem, hogy a történet mindhárom résztvevője nyertesnek mondhatja magát! Elsőként a tanodások, akik szinte rajonganak Ákosért, nagyon várják minden alkalommal, (nem mellesleg fejlődik a mozgáskultúrájuk, a ritmus érzékük). Újdonsült oktatónk is, hiszen első évfolyamos hallgatóként saját foglalkozásokat tart hétről-hétre, nem csak azt csinálhatja, amit szeret, de szakmailag is személyes tapasztalatokat gyűjthet a hátrányos helyzetű gyermekek körében végzett munkával kapcsolatban, sőt, mint igazi csapattag már lassan a tanári gárda tagja is, kirándulásainkon, rendezvényeinken rendszeres és aktív résztvevő. És nyert maga projekt alkotó is, hiszen túlzás nélkül mondhatjuk, hogy beérik a 2015-ben közösen elkezdett gondolat gyümölcse...

Köszönjük Ákos, csak így tovább!