Bemutatkozás

Bemutatkozás

Köszöntöm a kedves Olvasót!

Hajdu Zsolt vagyok, szociálpedagógus, okleveles pedagógiatanár és okleveles inkluzív nevelés tanára mesterpedagógus, az Ibrány városában megvalósuló Iránytű Tanoda szakmai vezetője. Engedjék meg, hogy végig vezessem Önöket a Tanodánk különleges világában. Nem csak attól különleges, hogy pedagógiai hitvallásában és a szociális életképességek fejlesztése terén különbözik hasonló programot megvalósító társaitól, hanem attól is, hogy a hozzánk járó gyermekeket egytől-egyig felfedezőnek tekintjük, az élet felfedezőinek! Két évet kaptunk, hogy ezt be is bizonyítsuk, s nem csak az életben sikeres emberpalántákat „képezzünk”, hanem mind ezek mellett olyan élményekhez is hozzájuttassuk gyermekeinket, melyek örök életükre megmaradnak és motiválják őket a későbbiekben is. E célok mentén építettük fel programunk minden részletét, gondos alapossággal, mint egy kertész, aki kigyomlálja az oda nem illő konkolyt és ápolja a szép életerős hajtásokat. Valljuk, hogy pedagógusként mi is egyfajta kertészek vagyunk, s nem kisebb feladatunk van, mint a vadhajtások visszaszorítása, a fejlődési irány meghatározása. A megfelelő fejlődési irány kijelölésének eszköze maga a Tanoda intézménye, mely alkalmat, lehetőséget, megfelelő közösséget teremt az „élet felfedezőinek” útmutatására. Mint egy iránytű, mely utat mutat. Ám a mi iránytűnk nem csak útmutatásra alkalmas. A programunk motivációt elősegítő részeivel (kirándulások, táborozások, rendezvények, közös programok, családi délutánok, közös sütés-főzés, intézménylátogatások, a tutorjaink jelenléte, Karát gyűjtő verseny, „Nekem is van egy amerikai barátom program”, mind, magát a felfedezést teszi élménnyé!  A gyermekeket észrevétlenül játékos keretek között és formában tanítják alkalmazkodásra, s nevelik a szabályok betartására, vagyis előmozdítja a szociálisan életképes felnőtté válás irányába.

Hisszük, hogy a program által megvalósult szakmai szolgáltatási gyűrű, vagyis a Tanodánkban dolgozó tizennégy fős szakember gárda megfelelő alap a fent említett célok eléréséhez. Persze, nem csak a pedagógusnak vagy a foglalkoztatóknak kell akarnia a fejlődést, hanem maguknak a programban résztvevő gyermekeknek is. A hozzánk járó 30 gyermek nap, mint nap, igazi kalandorként bizonyítja, hogy megvan benne az a felfedezés iránti vágy, mely nélkülözhetetlen a sikeres élet eléréséhez.

2016. december elsejétől két éves időtartamban valósult meg Ibrányban Európai Uniós pályázat révén egy új Tanoda típusú program. A projekt során 30 fő 6-18 éves korú, ibrányi többségében hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek, szakemberek általi képességfejlesztésére nyílik lehetőség. A tanoda délutánonként, változó időtartamban, a hét öt napján nyújt speciális foglalkozásokat és szolgáltatásokat. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális alap társfinanszírozásával valósul meg.  

Projekt kódszáma: EFOP-3.3.1-15-2015-00684

Projekt megnevezése: „Az Ibrányban működő Iránytű Tanoda programja a hátrányos helyzetű gyerekek komplex személyiségfejlesztésért, és sikeres életpálya építéséért”

Tanoda neve: Iránytű Tanoda

Kedvezményezett neve: Humán Érték-Tér Egyesület

Támogatás mértéke: 100%

Projekt megvalósítója 2016.12.01.-2018.12.31.-ig: Humán Érték-Tér Egyesület

Elnyert támogatás összege: 29 971 825 Ft

Projekt időtartama: 2016.december 1. – 2018.december 31. ig (25 hónap)

Tanoda működtetője 2019.01.01-től: Útban Feléd Társadalmi Összefogást Erősítő Egyesület

Megvalósítás helye: 4484 Ibrány, Óvoda utca 16.

Bevont személyek száma: 30 fő